Transalpina este cel mai înalt drum rutier din Romania si chiar din întregul lant al Muntilor Carpati, atât din Romania cât si din afara ei, atingând altitudinea maxima în Pasul Urdele – 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parâng de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului aflându-se între acestea. Desi este mai înalta mai veche si mai frumoasa decât Transfagarasanul, este mai putin cunoscut a pentru ca , Transalpina, cu toate ca este catalogat drum national, DN 67c (partial), nu a fost pâna în 2009 niciodat a asfaltata .

          Transalpina a fost construita de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti în al II-lea razboi mondial dupa care a fost uitata . Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara îl mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poate ajunge cu masina pâna la nori si chiar deasupra lor.

            Transalpina, denumita si Drumul Regelui, face legatura între Transilvania si Oltenia. Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu masina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

             Desi mai înalta decât Transfagarasanul este mai putin cunoscuta decât acesta

Read more: Transalpina - Drumul Regelui

Era odata ca si-alta data, un împarat care avea un regat întins.

Într-o zi, o vrajitoare a revarsat asupra oamenilor boli cumplite. Atunci împaratul a trimis mai multi voinici în cautarea vrajitoarei pentru a o prinde, a-i smulge leacurile pentru boli si a risipi vraja. Multi voinici plecasera dar nici unul nu reusi..

La rugamintea fiului sau cel mic, pe nume Parâng, împaratul l-a trimis si pe el desi tare-i era teama ca nu va putea face mai mult decât ceilalti voinici.

Mergând pe Valea Jiului, Parâng auzi niste strigate si, apropiindu-se, vazu o fata care cazuse într-o groapa. Flacaul o ajuta sa iasa si mare-i fu mirarea când vazu ca fata era de o frumusete nemaipomenita si blânda ca o mielusea. Era ´naltuta si trasa prin inel; parul, negru ca noaptea, curgea valuri unduioase pe umeri iar în loc de ochi, straluceau doua safire.. Stând de vorba cu ea, afla ca este sora mai mica a vrajitoarei. 

Read more: Muntii Parâng

            Se spune ca în vremuri de mult apuse, o ceata mica dar neînfricata de lotrii (hoti, tâlhari) [vezi DEX] cutreierau acesti munti. Ispravile lor erau cunoscute pâna dincolo de zari, iar poterele, de ani buni încercau sa-i prinda, însa fara niciun rezultat. Dar anii trecura si lotrii mereu pusi pe fuga obosira.

 Atunci, ceata se aduna la sfat, în locul numit Plaiul Hotilor (deasupra statiunii Vidra de azi) si cu totii hotarâra sa-si schimbe vietile, ca oameni cinstiti. Ei jurasera ca fiecare sa aseze în aceasta vale, în locul preferat. Astfel, Voinea, pe locul unde s-a stabilit, a întemeiat Voineasa, Malai s-a asezat si apoi a întemeiat Malaia, Ciungu a ctitorit Ciungetul, Breazu a pus temelie Brezoiului iar Pascu a întemeiat Pascoaia.

Istorisiri mai romantate si mai moderne, transforma personajele; din hoti în haiduci (luptatori pentru dreptate), fortând sensurile substantivului "Lotru", dar ele nu pot explica toponimul "Plaiul Hotilor", care apare din vechime, ca denumire pentru extremitatea apuseana a Culmii Mânaileasa - Runculet.

Read more: Denumirea si legenda Lotrului

 Cursul mijlociu si inferior al Râului Lotru, cândva învaluit în febra aurului, este astazi întesat de misterioase istorisiri legate de exploatarea pretiosului metal. Ceea ce se stie cu certitudine, este ca s-a extras aur din minele Valea lui Stan si Pascoaia, precum si din albiile Lotrului si Vaii lui Stan.

 Aurul Lotrului în evul mediu

 La Valea lui Stan, lânga Brezoi, exista o exploatare aurifera mentionata în documente înca din anul 1561. Tot din documentele vremii, se stie ca în evul mediu, localnicii, pe lânga alte biruri, erau obligati sa predea si o buna parte din "grauntele de aur" colectate din albia Lotrului.

Read more: Aurul Lotrului