Denumirea si legenda Lotrului

            Se spune ca în vremuri de mult apuse, o ceata mica dar neînfricata de lotrii (hoti, tâlhari) [vezi DEX] cutreierau acesti munti. Ispravile lor erau cunoscute pâna dincolo de zari, iar poterele, de ani buni încercau sa-i prinda, însa fara niciun rezultat. Dar anii trecura si lotrii mereu pusi pe fuga obosira.

 Atunci, ceata se aduna la sfat, în locul numit Plaiul Hotilor (deasupra statiunii Vidra de azi) si cu totii hotarâra sa-si schimbe vietile, ca oameni cinstiti. Ei jurasera ca fiecare sa aseze în aceasta vale, în locul preferat. Astfel, Voinea, pe locul unde s-a stabilit, a întemeiat Voineasa, Malai s-a asezat si apoi a întemeiat Malaia, Ciungu a ctitorit Ciungetul, Breazu a pus temelie Brezoiului iar Pascu a întemeiat Pascoaia.

Istorisiri mai romantate si mai moderne, transforma personajele; din hoti în haiduci (luptatori pentru dreptate), fortând sensurile substantivului "Lotru", dar ele nu pot explica toponimul "Plaiul Hotilor", care apare din vechime, ca denumire pentru extremitatea apuseana a Culmii Mânaileasa - Runculet.

Dupa cum se spune, orice legenda are un sâmbure de adevar. Acest lucru este valabil si în cazul bazinului Raului Lotru, care în veacurile trecute a reprezentat un prielnic refugiu pentru tâlhari, razvratiti si dezertori. Padurile de molid întunecoase, vaile adânci si culmile care deschid largi perspective, s-au constituit în elemente strategice, pentru acesti dezmosteniti ai sortii.