Rezervatia Iezerul Latoritei

Rezervaţia naturală Iezerul Latoriţei, declarată prin Decizia nr.348/1983 a Consiliului      Popular Judeţean Vâlcea, situată în împrejurimile lacului Iezeru Latoriţei, care are un caracter complex (geomorfologic, botanic, peisagistic). Fenomenele glaciare, care în final au dus la formarea lacului, pot fi reconstituite prin analiza de detaliu a microformelor de relief.În jurul lacului se află un întins sfagnet în care este posibil să se afle elemente floristice deosebite,reclamând deci studii de specialitate.

Iezerul Latoritei

 

Lacul Violeta, situat in apropiere, adăposteşte o populaţie viguroasă de Menyanthes Trifoliata, o valoroasă plantă medicinală cu răspândire limitată in ţara noastră, această staţiune fiind unică pînă în prezent în spaţiul carpatic dintre Olt si Jiu.

Tot în cuprinsul acestei rezervaţii se află , pe firul Latoriţei de vest, un imens bloc de calcar perforat de un tunel cu diametrul de circa 1,5m prin care curgeau cândva apele pârâului. Fenomenul este interesant şi merită atenţia turiştilor care ajung in acest sector.

Iezerul Latorietei